duminică, 1 noiembrie 2015

Moriar ergo sum


Oamenii sunt creaturi ciudate. Reacţiile faţă de moarte variază de la om la om, dar ce e mai curios e că ele variază şi în funcţie de context la nivel de individ. Un lucru e cert, fiecare dintre noi va muri la un moment dat şi între timp foarte mulţi vor muri în jurul nostru. Eu fiind un cinic autentic, o să văd întotdeauna moartea ca pe o întâmplare naturală şi nu o tragedie socială ori individuală, indiferent de context. Nu zic că e reacţia cea mai corectă din punct devedere moral, dar pot să garantez că e reacţia cea mai sănătoasă atât pentru individ cât şi pentru societate. Ce nu realizează oamenii e că frica de propria moarte este o moarte în sinea ei. Preocuparea obsesivă a omului de e exista, indiferent cum, dar întotdeauna cât mai mult posibil este probabil cea mai neproductivă formă de existenţă. Şi de parcă asta nu ar fi suficient, empatia, izvorâtă tot din această frică, îl face pe om să se preocupe şi de moartea altora.

Am mai zis-o şi o mai zic. Oameni mor tot timpul şi nu văd de ce e mai impresionant pentru ceilalţi să mori într-un fel, decât în altul. De ce o moarte e mai tristă ori importantă decât alta. Moartea e moarte indiferent de om şi situaţie, fiind confirmarea incontestabilă a existenţei. E paradoxul ăla în care un individ practic inexistent în conştiinţa colectivă începe să existe abia atunci când de fapt el nu mai există.

Atunci de ce să-mi pese mie dacă moare un om, apropiat sau nu mie? Din punctul meu de vedere omul ăla continuă să existe, doar că scapă de bătăile de cap ale existenţei în care noi continuăm să trăim, lăsându-ni-le nouă să ne descurcăm cu ele. Poate că am zis greşit că nu ar trebui să-mi pese. De fapt dacă ar fi să am un sentiment faţă de moartea cuiva aş zice că n-ar putea fi decât bucurie. Ştiu, pare ciudat, dar cred că e singurul sentiment faţă de moartea unui om care nu te face egoist.

Dar în fond, de ce e un lucru rău să mori? Moartea e o problemă doar pentru egoişti, materialişti, narcisişti, în general a ăstora care fac parte dintr-o categorie care se termină cu işti. Moartea nu e o problemă pentru cei cinici, sarcastici ori sceptici. Pentru cei din urmă nici ideea că dincolo de moarte nu mai e nimic nu sună atât de rău. Ce e rău în nimic? Nimicul dincolo de moarte, e cel mai liniştitor scenariu posibil şi nu înţeleg de ce oamenii insistă să presupună că e ceva acolo, mai bun, mai rău ori fix la fel. Sigur, e motivant să-ţi trăieşti viaţa într-un anumit fel ştiind că la capătul acestei existenţe te aşteaptă ceva mai bun, dar odată cu gândirea asta trebuie să iei în calcul şi faptul că te poate aştepta ceva mai rău, astfel complicându-ţi existenţa inutil. Aşa că eu merg pe nimic, aşteptând să-mi fie demonstrat contrariul, şi în momentul în care asta se va întâmpla, sunt convins că cinismul care mă ajută să trec prin viaţa asta îmi va fi folositor şi acolo.

Felul în care oamenii reacţionează la moarte e ipocrit. Suntem puţini cei care vedem moartea ca pe ceva natural şi neutru, pentru că asta şi este. În schimb, pentru marea majoritate moartea e ceva rău, dacă li se întâmplă lor, celor apropiaţi lor sau oamenilor buni. În schimb dacă un om e atât de adânc în căcat încât începe să cocheteze cu sinuciderea, moartea devine brusc ceva bun. Ori dacă cineva apropiat lui îi face viaţa mizerabilă din diferite motive, inclusiv o boală cruntă, moartea aceluia pare să devină dintr-o dată o opţiune viabilă. Şi nu în ultimul rând, dacă un om e rău.. să moară!

Oamenii sunt mişcaţi de tragedii colective, de proximitate. Tragedia, reală de altfel, de vineri seară, reuşeşte să-i impresioneze mult mai uşor decât nişte cazuri izolate repartizate aleator prin ţară. Treizeci de morţi laolaltă, care de altfel au mers acolo să se distreze, e mai palpabil şi „empatizabil” pentru consumatorii de media, social-media şi cei aflaţi fizic în proximitatea evenimentului să zicem pe o rază de 20 de km, decât treizeci de morţi repartizaţi în puncte diferite prin ţară, la fel de arşi şi la fel de morţi dar din motive diferite. Unii, amărâţi şi proşti, vrând doar să se încălzească, alţii muncind în condiţii proaste, alţii blocaţi în maşina lovită de vreun idiot, alţii blocaţi în casa incendiată de vreun părinte beat ori nebun, dar de altfel, la fel de arşi, la fel de morţi, doar că în alt context şi prea departe unul de celălalt pentru a mişca sufletele ipocrite şi confuze în privinţa morţii ale celor mai mulţi dintre noi. 

Celor care au murit le doresc nimic, celor apropiaţi lor să nu „moară” odată cu ei, iar celorlaţi, restul să-şi vadă dracului de propriile vieţi şi morţi şi să nu-şi mai ocupe timpul cu ale altora.

Image source: www.generalcomics.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu